Księgarnia internetowa Solaris - Fantastyka ze świata i okolic
Dobre Miasto.org Forum Dobre Miasto.org
www.dobremiasto.org

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Psie gówna
Autor Wiadomość
obserwator_2
Aspirant
Aspirant

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 2:01 pm   Psie gówna Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

temat na czasie, bo stopiony snieg odkryl smierdzacy problem. mamy 21 wiek, a niektorzy wlasciele psow maja w dupie, czy ich pies wysra sie na chodniku, czy na trawie. widzialem w DM tylko jednego wlasciela, ktory sprzata po swoim psie. ciekaw jestem, czy tak samo reagowaliby, gdyby ludzie zaczeli srac tam, gdzie popadnie. przeciez efekty prawie takie same. co sadzicie na ten temat i jak z tym walczyc?

pozdrawiam
o
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

lola Płeć:Kobieta
Giermek
Giermek

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 8:06 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Ja nigdy nie widziałam nikogo kto by sprzątał po swoim psie. Wg mnie to jeżeli już się idzie psem na spacer to należy albo sprzątnąć to gówno, które pies zrobi pod czyimś płotem, albo chodzić na spacery tam, gdzie ludzie na codzień nie chodzą. Idąc chodnikiem musisz patrzeć pod nogi i nie po to by się nie potknąć o wystający kamień, tylko po to, żeby nie wdepnąć w gówno :| A już o psich odchodach w parku nie wspomnę... o zgrozo! Evil or Very Mad
Powrót do góry

Micke Płeć:Mężczyzna
Straznik Swiatyni
Straznik Swiatyni

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 8:27 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

No nie powiem, w cywilizowanych krajach to jest nie do pomyślenia, a u nas co niektórzy się szczycą że ich pies się wysra na chodnik U?miech kwa?ny Niestety ten problem ciężko jest rozwiązac, jedynym rozwiązaniem jest podziałanie na świadomośc ludzi, a niestety co do niektórych bardzo cięzko jest przemówic. Szkoda gadac U?miech kwa?ny

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
3225371

obserwator_2
Aspirant
Aspirant

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 8:51 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

a mi przyszedl pomysl do glowy, bardzo prosty. wystarczy delikwentów nagrywac na komorke wraz z ich pupilkami i zadzwonic na policje. mysle, ze gdyby tak po mandaciku jeden z drugim dostali za zanieczyszczanie miasta przynioslo by to oczekiwany skutek. zreszta mogliby tym zajac sie takze radni lub burmistrz z zaloga. jakies tabliczki ostrzegajace lub mogliby uczulic policje zeby bezwzglednie karala mandatami za takie przewinienia.

pzdr
o
Powrót do góry

Mikoon Płeć:Mężczyzna
Komandor Rycerzy
Komandor Rycerzy

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 9:47 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

do chodnikowych znalezisk dodajcie odchody psów, które albo są bezpańskie, albo do tego miana kandydują, łażąc całymi dniami same, po grudziądzkiej przynajmniej. Masa ich.

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
11435805

mazzieh1984 Płeć:Mężczyzna
Wojownik Zakonu po kilku bitwach

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 10:50 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Jeden łazi na łużyckiej, dwa razy bym go na kole miał ale się zatrzymałem, wracając do gównianego temetu podwoziłem kolegę z dobrego miasta i po całej akcji oczom mym ukazało się guano wdeptane w chodniczek od strony pasażera. Mad

Numer Gadu-Gadu
10128861

sCarY Płeć:Mężczyzna
Wielki Mistrz Zakonu Marii
Wielki Mistrz Zakonu Marii

PostWysłany: Sro Sty 28, 2009 11:49 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Psie kupy to nie problem Dobrego Miasta, tylko problem Polski U?miech. Nawet, gdy pojawiają się pojemniki na psie kupy w okolicach bardziej parkowo-trawiastych, lądują w nich głównie butelki [bo takież parkowe okolice do spożywania pod chmurką nadają się najlepiej Wink]. Do tego pewnie wszyscy by zbierali, gdyby wszyscy zbierali Język. A tak, gdy ktoś nawet wyjdzie naprzód i zacznie zbierać kupę, albo spotka się z uśmiechami pod nosem, albo zobaczy, że nikt więcej tak nie robi, więc po co ma się wysilać.

obserwator_2 napisał/a:
wystarczy delikwentów nagrywac na komorke wraz z ich pupilkami i zadzwonic na policje

To raczej sprawa dla straży miejskiej... Trochę bez sensu, żeby policja się psimi kupami zajmowała. Swego czasu rozważano powołanie odpowiednich służb, ale pomysł najwyraźniej upadł.

Mimo to, sądzę, że w końcu norma dojdzie i do Polski, tak jak powoli dociera świadomość samego posiadania psa. Kundli coraz mniej na ulicach, za to ułożonych, rasowych psów jakby więcej, niż te kilkanaście lat temu

PS. Dlaczego od razu 'sranie' i 'gówno'? O sobie też mówicie 'idę się wysrać', 'czas na gówno'?

Numer Gadu-Gadu
2757332

obserwator_2
Aspirant
Aspirant

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 9:20 am    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

sCarY napisał/a:

To raczej sprawa dla straży miejskiej... Trochę bez sensu, żeby policja się psimi kupami zajmowała.

nie mialem na mysli celowych patroli do sciagania wlascicieli, ale jesli panowie policanci przechodzą obok zjawiska to mogliby pokwapic sie do wystawienia mandatu.

sCarY napisał/a:

Mimo to, sądzę, że w końcu norma dojdzie i do Polski, tak jak powoli dociera świadomość samego posiadania psa. Kundli coraz mniej na ulicach, za to ułożonych, rasowych psów jakby więcej, niż te kilkanaście lat temu

niestety obawiam sie, ze o ile mlodsze pokolenie bedzie takie rzeczy podchwytywalo, to ze starszym beda jeszcze baaardzo dlugo problemy. Hołote czasem trzeba jednak pałką....

sCarY napisał/a:

PS. Dlaczego od razu 'sranie' i 'gówno'? O sobie też mówicie 'idę się wysrać', 'czas na gówno'?

a no po to, aby ten temat byl wystarczajaco rzucajacy sie w oczy. jesli ktos robi kupe w domu to jego sprawa ale jesli zrobi to na trawniku to powiem mu "czemu tu srasz" U?miech...
Powrót do góry

Yvonne Płeć:Kobieta

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 2:24 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Owszem, we wszystkim co tu piszecie macie racje, ale problem nie dotyczy samych psów czy to kundel czy rasowy pies, każdy "sra" jednakowo...
sama mam psa "kundla" ale staram się wyprowadzać go jak najdalej od skupiska mieszkalnego tam gdzie nie ma ludzi, i muszę się przyznać, ze mnie samą drażni ten problem bo nie raz wdepnęłam.....
ale tak naprawdę do czegoś innego zmierzam, mianowicie oburzona jestem wypowiedziami ludzi, którzy sami mają bądz mieli psy i tez bez żadnych skrupułów ich psy załatwiały się pod blokami, na chodnikach, trawnikach i nasuwa się do głowy mądre powiedzenie "Zapomniał wół jak cielęciem był ". i problem chyba nigdy się nie skończy jak my sami coś z tym nie zrobimy, właściciele psów...

Micke Płeć:Mężczyzna
Straznik Swiatyni
Straznik Swiatyni

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 10:46 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Cytat:
i problem chyba nigdy się nie skończy jak my sami coś z tym nie zrobimy, właściciele psów...

Masz rację, ale można by zaczerpnąc przykład z krajów które jakoś ten jaki i wiele innych drażniących problemów rozwiązali U?miech... A swoją drogą każdy mógłby dołożyc swoją cegiełkę i edukowac ludzi by robili co trzeba z ze swoimi psami.

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3225371

mazzieh1984 Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: Czw Sty 29, 2009 11:19 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

sCarY napisał/a:
Dlaczego od razu 'sranie' i 'gówno'? O sobie też mówicie 'idę się wysrać', 'czas na gówno'?
Nazywamy rzeczy po imieniu, Gówno to gówno coś fuj...Co lepiej brzbi fonetycznie? "Znowu twój pies zrobił kupkę na mój dywan" czy
" Znowu Twój pies nasrał mi na dywan" są różne określenia, te jest jednak uniwewersalne,kiedyś nawet w szkole słyszałem tekst?!

-Proszę Pani...
-Co znowu Kowalski!
-Moge wyjść?
-A po co?
- Nie powiem! (omg) Srać mi sie chceeee!!!

Numer Gadu-Gadu
10128861

PostWysłany: Pią Sty 30, 2009 10:41 am   psie kupki Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

a może problem rozwiąże nakaz wyższej instancji, łapanie takich delikwentów i wlepianie mandatów, porównanie jest proste na przykład zakaz palenia papierosów w miejscach publicznych, za to karają, są duże mandaty a z tego co wiem zakaz ten na dniach się zwiększył, wytyczone miejsca, odległości od miejsc publicznych jednak daje skutki, coraz mniej widzi się ludzi palących na ulicach, przystankach itp, wiec dlaczego nie można karać właścicieli psów za robienie "kupy" w miejscach publicznych... może to jest jakieś rozwiązanie. można polemizować na ten temat długo, i wyciągać różne wnioski ale czy to coś pomoże...
Powrót do góry

Humans_agony Płeć:Mężczyzna
Blogoslawiony Rycerz Zakonu
Blogoslawiony Rycerz Zakonu

PostWysłany: Nie Lut 01, 2009 5:23 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Tylko problem jest większy, bo nie ma konkretnej ustawy czy uchwały (bo to raczej uchwały rad miejskich takie rzeczy regulują) nakazującej sprzątanie po swoich zwierzakach. To raz. Dwa - w Olsztynie jest nakaz sprzątania po zwierzakach, ale nie ma pojemników na odchody i tu się robi pusty przepis, którego egzekwować nie ma jak. Sam mam psa i nie sprzątam po nim, ale tak jak powyżej ktoś napisał - wyprowadzam go w miejsca nieuczęszczane przez ludzi. Co do uczestnictwa policji w takich akcjach, to jestem przeciwny temu dopóki nie będzie konkretnej uchwały Rady Miasta lub ustawy. Porównanie do palenia papierosów jest nie na miejscu, ponieważ palenie w miejscach publicznych jest dozwolone, chyba, że inaczej mówi informacja w danym miejscu (np na przystankach). I tyle. Rada Miasta uchwali takowy nakaz i przeznaczy pieniądze na odpowiednie pojemniki, to chętnie będę się stosował do przepisów nawet w miejscach oddalonych od domostw.

Ktoś przytoczył zachodnie podejście do problemu. Nie wiem jak w innych krajach, ale np w Anglii są bardzo gęsto usiane pojemniki na zwierzęce odchody i tam właściciel może wyprowadzić psa w miejsca gdzie rośnie jakaś roślinność, trawa, ale od razu zbiera kupkę i wrzuca do pojemnika. U nas dopóki nie będzie nakazu, gówno z takiego gadania wyniknie Suszę zęby

Problemu nie widzę, zbieramy ekipę, piszemy petycję do burmistrza, zbieramy podpisy w mieście i po sprawie. Mało kto by się nie podpisał, więc akcję można podjąć.

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2400736

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 3:03 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

wracając do tematu "psich kupek" ja zaczęłam od siebie zakupiłam sprzęt pod nazwą "KUPOZBIERACZ", który nie zawsze spełnia doskonale swoją rolę bo tu się rozmaże tam gdzieś resztka kupy zostanie ale ogólnikowo jest ok i wiecie co... pomysł się rozprzestrzenił i zauważyłam więcej właścicieli czworonogów spacerujących z owym sprzętem. Naprawdę polecam, skoro trzeba zacząć od siebie to ja zadanie wykonałam....:p bo "W KUPIE SIŁA" U?miech...

Shalott Płeć:Kobieta
Aspirant
Aspirant

PostWysłany: Czw Mar 11, 2010 8:51 pm    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych  Odpowiedz z cytatem

Temat stary, bo z tamtego roku jeszcze - ale jak widać: problem jak był, tak jest.
Jak ktoś już zauważył nie jest to sprawa jedynie DM,ale całej Polski..
Ostatnio miałam okazję przespacerować się po pozbawionej już śniegu ulicy Dworcowej w Olsztynie i szczerze mówiąc musiałam skakać po chodniku, by w coś nie wdepnąć.

Tu już nie chodzi o samą estetykę, ale o ludzi. Bo co można powiedzieć o człowieku, który zostawia kupę swojego psa ( jednocześnie swoją, ostatnio krążył ciekawy cytat w telewizji: "twój pies - twoja kupa") w środku miasta?
Najłatwiej jest się wymądrzać, bo niby wszyscy zgadzają się,że jest to obrzydliwe, a jak widać to co mówią nie idzie w parze, z tym co robią.
Powrót do góry

Odpowiedz do tematu